BBQ how-to's voor avontuurlijke grillers

19.06.2023

In dit blogartikel laten we je kennismaken met creatief BBQ'en. Ontdek de geheimen van de reverse sear steak, roadkill chicken, zalm op cedar rookplank en een heerlijke mix van courgette, knoflook en citroen. Dit zijn ideale gerechten om je BBQ-sessies een speciaal tintje te geven zonder al te veel moeite.

Reverse Sear BBQ 🥩

De reverse sear methode is een populaire techniek bij vleesliefhebbers om een perfect gegaarde steak, ribeye, ossenhaas, entrecôte, ... te bereiden. Hierbij wordt het vlees eerst langzaam gegaard bij een lage temperatuur (50°C), waarna het op het laatst kort en krachtig wordt gegrild voor een krokante korst en een mooie kleur. Het voordeel van deze methode is dat het vlees gelijkmatiger gaart en sappiger blijft dan bij een traditionele bereiding.

Droogzouten & de maillardreactie

Een techniek die vaak wordt gebruikt in combinatie met de reverse sear methode is droogzouten. Dit is een proces waarbij het vlees royaal wordt ingewreven met zoutvlokken en vervolgens enkele uren tot zelfs dagen in de koelkast wordt bewaard (wij adviseren een rustperiode tussen 4u tot 24u). Het zout onttrekt vocht uit het vlees en zorgt voor een geconcentreerde smaak. Daarnaast zorgt het ervoor dat het vlees beter vocht vasthoudt tijdens het bakken of grillen waardoor er een perfecte korst ontstaat. Dit noemen we de maillardreactie.

De maillardreactie speelt een belangrijke rol bij het bereiden van een perfecte steak. Dit is het chemische proces waarbij suikers en aminozuren in het vlees reageren bij hoge temperaturen, waardoor er nieuwe smaken en aroma’s ontstaan. Dit proces zorgt ook voor de karakteristieke korst op een gegrilde steak. Door de reverse sear methode en droogzouten wordt het maillard effect versterkt, waardoor het vlees een heerlijke smaak en textuur krijgt.

roadkill chicken bereiding

Roadkill Chicken 🍗

Roadkill chicken is een populaire term voor een specifieke manier om kip te bereiden op de barbecue. Het idee achter deze bereidingswijze is dat de kip op de grill wordt gelegd alsof het net is aangereden op de weg, vandaar de naam “roadkill chicken”.

Bij het bereiden van roadkill chicken, wordt de hele kip platgedrukt en indirect op de grill gelegd met de poten en vleugels naar buiten gericht. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en verkort de kooktijd van de kip. Bovendien blijft de kip sappig vanbinnen en krijgt het een knapperige huid.

Er zijn veel verschillende recepten voor de kruiding van de roadkill chicken, maar de meest voorkomende ingrediënten zijn zout, peper, knoflookpoeder en paprikapoeder. Sommige recepten gebruiken ook een marinade of een speciale rub om extra smaak toe te voegen aan de kip.

Kortom, roadkill chicken is een eenvoudige, leuke en smakelijke manier om kip te bereiden op de barbecue die garant staat voor een sappig en knapperig resultaat.

Wat maakt de "roadkill style" zo speciaal?

Verbeterde smaak: Door de kip rechtstreeks op de hete grillrooster te leggen, zorgt de "roadkill" stijl voor meer direct contact met de warmtebron, wat resulteert in intensere smaken en een heerlijke rokerige smaak. De kip absorbeert de rokerigheid van de grill, wat extra diepte en complexiteit aan het vlees toevoegt.

Heerlijk krokante huid: bij "roadkill" grillen onstaat een veel gelijkmatigere bruining en waarbij overtollig vet ook gelijker wordt afgevoerd. Deze techniek verzekert een knapperige en goudbruine huid waar iedereen zo gek van is.

Sappig en mals: met deze grillstijl ga je de natuurlijke sappen van de kip beter vasthouden. Omdat je via de intense hitte een gekarameliseerde korst aan de buitenkant creëert, wordt de sappigheid aan de binnenkant behouden. Bijgevolg blijft het vlees sappig en mals.

Unieke presentatie: een gegrilde kip op de "roadkill" manier is een eye-catcher. De platte structuur en grillstrepen op de huid geven de kip een kenmerkende en rustieke uitstraling, waardoor het wellicht een gespreksonderwerp vormt voor elke BBQ-samenkomst.

Avontuurlijke ervaring: Het uitproberen van nieuwe grilltechnieken, zoals de "roadkill" stijl, voegt creativiteit toe aan je BBQ-repertoire. Het biedt de kans om buiten de traditionele grillmethoden te stappen en je kookkunsten te voorzien van een vleugje durf en innovatie.

Zalm op cederhouten rookplank 🪵

Het bereiden van zalm op een (cederhouten) rookplank is een geweldige manier om een heerlijk gerookte smaak aan de vis toe te voegen. Hieronder volgt een eenvoudige methode om zalm te bereiden op een rookplank:

Stap 1: Week de rookplank minstens één uur in water zodat deze niet verbrandt.
Stap 2: Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur.
Stap 3: Smeer de zalm in met mosterd en bestrooi met een dikke laag lichtbruine basterdsuiker.
Stap 4: Plaats de zalmfilet op de rookplank met de huidzijde naar beneden.
Stap 5: Leg de rookplank op het rooster van de barbecue en sluit het deksel.
Stap 6: Laat de zalm 15-20 minuten garen op de rookplank. De exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van de zalmfilet.
Stap 7: Haal de rookplank van de barbecue en laat de zalm nog 5 minuten rusten voordat het wordt geserveerd.

Met deze methode krijgt de zalm een heerlijke rooksmaak en blijft de vis lekker sappig. Probeer het zeker ook eens met andere vis zoals bvb. Dorade! Vervang dan de suiker op de vleeskant met citroen en dille in de buikholte.

Courgette met knoflook & citroen

Stap 1: Verwarm de barbecue op directe hitte tot een temperatuur van ongeveer 180°C.
Stap 2: Neem een ruime mengkom en doe hier olijfolie en citroensap van één citroen in.
Stap 3: Knijp een teen knoflook uit met een knoflookpers en voeg ook toe.
Stap 4: Voeg nu nog flink wat zwarte peper en zeste van een citroen toe en meng dit door elkaar.
Stap 5: Voeg vervolgens de plakken courgette toe. Meng alles goed door elkaar en laat de smaken even intrekken.
Stap 6: Leg de plakken courgette rechtstreeks op het grilrooster en gril ze tot ze zacht worden en aan beide kanten een mooi grilstreepje krijgen.
Stap 7: Haal de plakken vervolgens van de BBQ en serveer de courgette direct.

Eventueel kun je de plakken courgette tussendoor nog bestrijken met de restanten van de marinade uit de kom.

Geïnspireerd geraakt? Ontdek ons volledig BBQ-aanbod!

Download onze catalogus en maak jouw selectie uit een uitgebreid assortiment aan BBQ-producten van de hoogste kwaliteit.

Of je nu op zoek bent naar premium steaks, sappige kipfilets, heerlijke zalmfilets of frisse salades, we hebben alles wat je nodig hebt om je volgende BBQ-evenement een onvergetelijk succes te maken!