Korte keten varkens

20.04.2021

Meco tilt met Meco-varkens zijn korte keten naar een hoger niveau.

De korte keten draagt bij tot reductie van schakels in de waardeketen tussen producent en consument. Dit leidt tot zowel ecologische, financiële als maatschappelijke voordelen. De rechtstreekse band tussen producent en consument komt iedereen ten goede, waaronder ook de dieren. Het is met deze overtuiging dat Meco Group de korte varkensvleesketen naar nieuwe hoogtes wilt brengen en een voorbeeld wil zijn in de samenleving. De nauwe samenwerking tussen kweker en Meco Group steunt op innovatie en zet in op lokaal vakmanschap, met respect voor dierenwelzijn en het milieu.

Van boer naar bord

Meco Group beheert en controleert de keten van bij de boer tot op het bord van de consument. Het ecologisch, diervriendelijk vervoer draagt bij tot een minimale ecologische voetafdruk. Het is daarom belangrijk dat er wordt gekozen voor lokale producten en grondstoffen. Meco’s korte ketenbeleid maakt het aantal stappen die het varkensvlees en de dieren hebben afgelegd aanzienlijk kleiner.

De Meco-varkens zijn geboren en getogen in België, afkomstig van zowel Vlaanderen als uit Wallonië. De dieren worden met alle zorg grootgebracht in gezonde en stressvrije omstandigheden. Dit zorgt op zijn beurt voor een gegarandeerde kwaliteit. Na de levering en verwerking tot rauwe en voorgegaarde voeding bij Meco Group, worden de verse producten vanuit Oostende en het verdeelcentrum in Charleroi geleverd bij de klanten over heel België.

Bovendien ondersteun je de plaatselijke economie door te kiezen voor lokale producten met een korte keten.

Dierenwelzijn
De korte keten is niet alleen beter voor het milieu en de plaatselijke economie, ook de dieren profiteren mee. Meco Group garandeert een zo kort en aangenaam mogelijk transport voor de dieren.

Transparantie

Open stal "Varkens in Zicht"

Door gebruik te maken van de korte keten krijgt de consument terug voeling met de landbouwpraktijk. De producent heeft een open kijkstal (24/7) in Wingene, waar de varkens achter glas te bewonderen zijn. Mensen die niet vertrouwd zijn met de sector krijgen op die manier een beter beeld van hoe het er binnenin de varkensstal aan toe gaat. Het rechtstreekse contact met de producent creëert een vertrouwensband en vergroot de appreciatie voor het werk van de boer.

In deze stallen wordt het mest van de dieren biologisch direct afgebroken. Hierdoor wordt de uitstoot van ammoniak, methaan en stof gereduceerd, wat bijdraagt tot een beter milieu.

Maandelijks worden in de kraamstal biggen geboren waarbij bezoekers hun eerste levensweken van heel nabij kunnen volgen. Evenzeer lopen de drachtige zeugen los in een open drachtstal en krijgen hun voer via een voederstation. Een mooi en leerrijk initiatief voor kinderen en volwassenen.

De Meco-varkens worden gevoederd met plantaardig voeder, afkomstig van een voederleverancier met een geldige FCA-erkenning met uitbreiding ‘plantaardige productie’.


Volledige tracering

Bij aankomst in de productiehallen van Meco Group krijgen de varkens een lotnummer. Dit lotnummer wordt meegenomen gedurende de productielijn en bereiding en staat uiteindelijk vermeld op het etiket én op de leveringsbon van de klant.

 

Een belgisch product aan een eerlijke prijs

Van neus tot staart, elk stuk van het Meco-varken wordt te koop aangeboden. Dat kan in rauwe en natuurlijke vorm zijn, als gegaarde maaltijdcomponenten, als kant-en-klaargerechten, of als charcuterie. Als ware partner ontwikkelt Meco samen met zijn klanten dagelijks producten die dankzij de geleverde inspanningen voldoen aan de laatste trends.

Nr. Technisch deel Welke producten worden hieruit gegenereerd?
1. Kop Varkenswang, hoofdvlees
2. Hals Keelspek
3. Nek Spiering, stoofvlees, kotelet,
4. Schouder Gebraad, schouderham, gehakt
5. Rug Spareribs, rollade, bacon, kotelet, gebraad, mignonette, casselrib, varkenshaasje,...
6. Buik Gezouten en gerookt spek, spekreepjes, spekblokjes, grillspek, gehakt, vers spek
7. Heup Brochettes, stoofvlees, lapjes
8. Ham Gekookte ham, gedroogde ham, stoofvlees, gebraad
9. Schenkel Hammetje, gehakt
10. Tong Gekookte tong, hûre tong
11. Poten Vlees voor stoofpot
12. Oren  
13. Staart